Søg
Close this search box.

21 spørgsmål om grå stær

21 svar på spørgsmål om grå stær

Grå stær er en tilstand i øjets linse, som med alderen rammer alle mennesker. Det behandles med en øjenoperation, og er det faktisk den mest almindelige operation på verdensplan. En øjenoperation er naturligvis ikke noget man tager let på, og det er meget almindeligt at være nervøs op til og have en masse spørgsmål til sin grå stær operation. Vi tror på at viden, kan hjælpe dig til, at blive mindre nervøs, derfor giver vi dig her svar på 21 af de mest almindelige spørgsmål om grå stær.  

 

1. Hvad er grå stær?

Det er en tilstand, der opstår i øjets naturlige linse. Når du bliver født er linsen helt klar og gennemsigtig, men med alderen bliver den uklar/grumset. Som følge deraf, får lyset svært ved at trænge igennem, og du vil opleve, at du får svært ved at se. 

 

2. Hvem får grå stær?

Alle, der bliver gamle nok, udvikler med tiden grå stær. I sjældne tilfælde kan tilstanden også være medfødt. 

 

3. Hvordan ved man, at man har grå stær?

Tilstanden viser sig alene gennem en forringelse af dit syn, og udviklingen går som regel så langsomt, at du ikke lægger mærke til det, før tilstanden er ret fremskredent.

 

4. Hvornår kan man blive behandlet for grå stær?

Du kan blive opereret for grå stær, når dit syn er mærkbart påvirket. Det offentlig har nogle klart deffinerede grænser for, hvornår dit syn er dårligt nok, til at du kan blive opereret. I privat regi, kan du bliver opereret tidligere, men dit syn skal stadig være betydeligt nedsat, før du vil blive tilbudt en operation – dette alene for at sikre det bedste resultat. 

 

5. Hvordan behandles grå stær?

Grå stær behandles ved en operation, hvor din naturlige og uklare linse udskiftes med en kunstig og klar linse. 

 

6. Gør det ondt at få behandlet grå stær?

Det er smertefrit at blive opereret for grå stær. Du er lokalbedøvet, så dit øje er helt følelsesløst. 

 

7. Hvor lang tid tager en grå stær operation?

Det tager ca. 20 minutter pr. øje. 

 

8. Hvad sker der, hvis man blinker under operationen?

Du kan ikke blinke under din operation. Du får, ved operationens start indsat en øjenspærre, som sikre at du holder øjet åbent under hele operationen.  

 

9. Bliver man opereret for grå stær på begge øjne samtidig?

Du har mulighed for at blive opereret på begge øjne på samme tid. Det er forskelligt, hvorvidt vi anbefaler, at du bliver opereret på begge øjne samme dag, eller om vi anbefaler, at du bliver opereret med et par ugers mellemrum.


10. Kan jeg selv køre bil efter min grå stær operation?

Du kan ikke selv køre bil efter din operation, da du vil have et uklart syn. Du skal derfor sørge for, at der er en til at hente dig efter operationen. Du kan køre bil igen, når du synes dit syn er skarpt – som regel efter 24 timer.

 

11. Hvornår må jeg bruge makeup efter min grå stær operation?

Du skal være helt fri for makeup, når du møder ind til din grå stær operation, og så skal du vente med at bruge makeup igen, til en uge efter operationen. Dette for at minimere risikoen for infektion.


12. Hvornår må jeg dyrke motion igen, efter min grå stær operation?

Vi anbefaler, at du holder en pause fra motion i en uge efter din operation. Du skal holde dig fra svømmehal og sauna i to uger efter din operation. 

 

13. Hvornår kan man se igen efter en grå stær operation?

Du kan se med det samme, og selvom dit syn vil være lidt sløret, vil du med det samme se en forbedring fra før din operation. Dit syn burde være skarpt igen i løbet af 24 timer, og vil gradvist forbedrede sig over de næste måneder. 

 

14. Kan grå stær komme tilbage? 

Grå stær kan ikke komme tilbage, da din nye kunstige linse, ikke kan blive grumset. 

 

15. Er der nogle bivirkninger ved en grå stær operation? 

Der er ikke de store bivirkninger forbundet med grå stær operationer. Nogle kan i tiden efter operationen opleve en lidt gruset fornemmelse, men denne kan afhjælpes med øjendråber, og forsvinder med tiden. Ca. 10% rammes af efterstær. 

 

16. Hvad er efterstær?

Efterstær er en uklarhed i den kapsel, som din nye kunstige linse sidder i. 

 

17. Hvordan behandles efterstær?

Efterstært fjernes hurtigt og smertefrit med laser hos din øjenlæge. 

 

18. Hvordan bliver synet efter en grå stær operation?

Efter din grå stær operation vil du opleve at få et markant skarpere syn, og din opfattelse af farver kan også blive bedre. 

 

19. Skal man bruge briller efter en grå stær operation?

Som regel vil din nye linse korrigere dit afstandssyn, så du kun vil have behov for læsebriller. Har du bygningsfejl, vil du fortsat have behov for briller. Ønsker du at blive helt fri for briller og kontaktlinser, kan du vælge at få lavet en linseudskiftning

 

20. Hvorfor er der så lang ventetid på at få opereret grå stær?

Der er generelt lang ventetid på at komme til øjenlægen, hvor du i første omgang skal have konstateret grå stær. Når først det er konstateret, og hvis den er tilstrækkeligt udviklet til at skulle opereres, er du omfattet af behandlingsgarantien på 30 dage. Du kan også vælge at gå til en privat øjenlæge og selv betale for undersøgelsen, eller blive undersøgt privat gennem din sundhedsforsikring. 

 

21. Hvilke muligheder er der, for at blive opereret for grå stær?

Du kan blive behandlet på hospitalet, en øjenklinik der samarbejder med din region eller privat. Ønsker du at blive opereret i privat regi, bør du undersøge om din sundhedsforsikring dækker. Er du medlem af sygeforsikring danmark, kan en del af operationen evt. dækkes herigennem.