Søg
Close this search box.

6 almindelige spørgsmål om øjenlågsoperationer

Øjenlågskirurgi, også kaldet blepharoplasty, er en operationstype, man både kan vælge af kosmetiske og funktionelle årsager. Nogle får lavet deres øjenlåg, fordi de er blevet så tunge, at de påvirker synet og/eller forårsager hovedpine. Andre fordi de ønskere et friskere udseende. Vi laver begge typer i Auga Eye Center, men vil i det følgende primært fokuserer på kosmetisk øjenlågsoperationer.

Øjenlågskirurgi, også kaldet blepharoplasty, er en operationstype, man både kan vælge af kosmetiske og funktionelle årsager. Nogle får lavet deres øjenlåg, fordi de er blevet så tunge, at de påvirker synet og/eller forårsager hovedpine. Andre fordi de ønskere et friskere udseende. Vi laver begge typer i Auga Eye Center, men vil i det følgende primært fokuserer på kosmetisk øjenlågsoperationer.

Hvis du ønsker en øjenlågsoperation er første skridt en konsultation med en øjenkirurg. Hos Auga Eye Center er det Stig Holfort, der laver øjenlåg. Ved konsultationen, der er gratis, kigger han på dine øjne og lytter til dine ønsker. Hvis han mener, at du vil blive glad for en øjenlågsoperation og det forventelige resultat, vil du kunne booke en operationstid. Du vil som regel kunne komme til i løbet af et par uger.

Er jeg en god kandidat til øjenlågskirurgi?

Øjenlågskirurgi er både sikkert og effekt for raske mennesker. Du er som udgangspunkt en god kandidat til en øjenlågsoperation, hvis du opfylder et eller flere af nedenstående punkter:

  • Har overskydende eller slap hud på det øvre øjenlåg
  • Har hævelser under øjnene eller hængende hud på det nedre øjenlåg
  • Ikke har alvorlige øjenlidelser
Skal jeg have en øvre eller nedre øjenlågsoperation?

Hvorvidt du skal have opereret dine øvre eller nedre øjenlåg afhænger både af den overskydende hud på dine øjenlåg og dine ønsker.

Øvre øjenlågskirurgi fjerner overskydende øjenlågshud, fjerner fedtpuder og strammer muskler, der er begyndt at hænge. Dine øjne vil efterfølgende fremstår mere åbne.

Ved nedre øjenlågskirurgi reducerers poser under øjnene ved at fjerne fedtpuder og opstramning af huden. Her er det alene poserne under dine øjne, der bliver fjernet ved denne operationstype.

Hvorfor får man tunge/posede øjenlåg?

Med alderen mister huden elasticitet,hvilket kan få øjenlågene til at hænge og/eller pose ud med overskydende fedt. Det er altså i et vist omfang aldersbetinget, men andre faktorer som genetik, rygning, sol og hudpleje spiller naturligvis også ind.

Hvordan er restitutionen efter en øjenlågsoperation?

Den første uge efter operationen skal du regne med at være hævet omkring dine øjne, og du vil være blå i op til to uger efter. Du kan desuden have følelsen af tørre øjne og stramhed omkring dine ar. Du kan i de første dage forebygge og lindre med kolde omslag. De færreste oplever smerter, og i hvert fald ikke mere end det kan lindres med almindelige smertestillende tabletter.

Frem til at stingene fjernes, ca. 8-10 dage efter din øjenlågsoperation, skal du anvende en antibiotisk øjensalve (kloramfenikol). Salven fungerer som en beskyttende hinde på såret og tilfører fugt.

Hvor længe du skal blive hjemme fra arbejde, afhænger af hvad du laver. Hvis du har et stillesiddende arbejde, f.eks. kontor, kan du være tilbage i løbet af et par dage. Er dit arbejde mere fysisk krævende, skal du blive hjemme i en uge.

Hvornår må jeg bruge kontaktlinser igen efter min øjenlågsoperation?

Både for at skåne dine ar og for minimere risikoen for infektion, skal du holde pause fra kontaktlinserne i mindst to uger.

Hvordan bliver arrene efter øjenlågskirurgi?
Arrene efter en øjenlågsoperation er små og ikke synligt placeret. Ved øvre øjenlågsoperationer laves snittet i for øjenlågets naturlige fold, hvilket skjuler dem.

Ved operation af de nedre øjenlåg lægges snittet lige under vippekanten, hvor de også vil være skjulte.

Kan en øjenlågsoperation løfte øjenbrynene?

Nej, en øjenlågsoperation fjerne kun den hængende hud på selve øjenlåget. Synes du dine øjenbryn hænger, og ønsker du at få dem løftet, skal du have lavet det der hedder et øjenbrynsløft.

Er du interesseret i en øjenlågsoperation, kan du booke en gratis undersøgelse her.